W dniu 28 kwietnia 2016 roku w Publicznym Gimnazjum im. Kazimierza Wielkiego w Szadkowicach w ramach „Zielonego tygodnia” nauczycielki Marianna Krakowiak i Agnieszka Natorska – Kupis przeprowadziły warsztaty kulinarne z uczniami klasy Ia. Wcześniej uczniowie dowiedzieli się o zasadach zdrowego żywienia, o sposobach nakrywania do stołu. Szczególną uwagę zwrócono na śniadania, które jest posiłkiem odgrywającym największe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu zwłaszcza młodego człowieka. Następnie uczniowie mieli nakryć stół i przygotować zdrowe śniadanie. W tym celu młodzież podzieliła się na cztery grupy. Każda z grup ustaliła jakie przygotują śniadanie i z jakich składników. 28 kwietnia w piękny wiosenny poranek zespoły zabrały się do pracy. Każda z grup z wielkim zaangażowaniem wykonała zadanie. Efekt był imponujący. Stoły były pięknie nakryte z wykorzystaniem wiosennych akcentów. Śniadania były bogate w różne witaminy. Młodzież wykorzystała dużo składników. Na stołach można było znaleźć soki, mleczne napoje, kanapki, naleśniki, sałatki owocowe i warzywne, przetwory mleczne. Wszystko przygotowane przez uczniów ze świeżych składników. Komisja konkursowa składająca się z: pani dyrektor Elżbiety Białeckiej oraz nauczycielek Marianny Krakowiak i Agnieszki Natorskiej – Kupis miała nie lada wyzwanie aby wyłonić drużynę, która wykonała najlepiej zadanie. Na koniec nastąpiła najmilsza część, a mianowicie wspólne degustacja. Warsztaty kulinarne okazały się strzałem w dziesiątkę, a młodzież świetnie się bawiła i jednocześnie uczyła zasad zdrowego żywienia.